Waarom niet zomaar melatonine gebruiken?
Emma Harte
Melatonine
In de wereld van slaapoptimalisatie komt melatonine vaak naar voren als een snelle oplossing. Vooral binnen fitness- en gezondheidskringen wordt het hormoon aangeprezen als dé manier om slaapkwaliteit te verbeteren. Maar is dit wel terecht? Laten we dieper ingaan op wat melatonine doet, wanneer het nuttig is, en wat de mogelijke risico’s zijn.
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat van nature in je lichaam wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt in het reguleren van je biologische klok. Het helpt je lichaam zich voor te bereiden op slaap door je slaap-waakritme te ondersteunen. Normaal gesproken stijgt de melatonineproductie in de avond en daalt deze in de ochtend.
Wanneer kan melatonine nuttig zijn?
Melatonine kan nuttig zijn voor mensen met een verstoord slaapritme, zoals:
- Jetlag: Bij het reizen door tijdzones helpt melatonine je biologische klok aan te passen.
- Shiftwerkers: Voor mensen met onregelmatige werktijden kan melatonine een hulpmiddel zijn.
- Slaapstoornissen bij kinderen: Zoals bij ADHD of autisme.
In deze gevallen wordt het aanbevolen om melatonine te gebruiken onder begeleiding van een arts. Ik heb altijd erg last van een jetlag en wordt in de nacht vaak wakker, melatonine is dan echt een lifesaver! Zelf gebruik ik dan de melatonine van ESN (die kun je hier scoren met korting).
Waarom niet zomaar gebruiken?
Hoewel melatonine vrij verkrijgbaar is, brengt het verkeerd gebruik risico’s met zich mee:
- Verkeerde timing: Als je melatonine op een ongeschikte tijd neemt, kan dit je slaapritme verder verstoren.
- Overdosering: Veel supplementen bevatten een te hoge dosering, wat kan leiden tot bijwerkingen zoals slaperigheid overdag, hoofdpijn, en verwardheid.
- Onderdrukking van natuurlijke productie: Overmatig gebruik kan de natuurlijke melatonineproductie van je lichaam verminderen.
- Geen bewezen effect op slaapkwaliteit: Voor de meeste mensen zonder ritmeproblemen biedt melatonine weinig tot geen voordeel.
Hoe verbeter je je slaap zonder melatonine?
Voor de meeste mensen zijn simpele gedragsaanpassingen effectiever en veiliger
- Houd een vast slaapritme aan.
- Vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan.
- Zorg voor voldoende daglicht, vooral in de ochtend.
- Creëer een rustige en donkere slaapomgeving.
Conclusie
Hoewel melatonine in specifieke gevallen nuttig kan zijn, is het geen wondermiddel en zeker geen eerste oplossing voor slaapklachten. Overweeg altijd natuurlijke oplossingen en raadpleeg een arts voordat je melatonine gebruikt.
Wil je meer leren over slaap en hoe je dit kunt verbeteren? Luister de Sportpoeder podcast met DR. SLAAP op Youtube of Spotify!